Čvrsti farmaceutski oblici sa kombinacijom fiksnih doza lekovitih supstanci: terapijski značaj i pregled formulacionih strategija - Maksimović, Nevena; Đuriš, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2026)
Lekovi sa kombinacijom fiksnih doza (engl. Fixed-Dose Combination, FDC proizvodi) sadrže najmanje dve lekovite supstance u jednom farmaceutskom obliku. Monolitni, višeslojni i višečestični sistemi su najčešći tipovi čvrstih farmaceutskih oblika (tableta i kapsula) u kojima se formulišu FDC proizvodi. Od tehnologija koje se koriste u proizvodnji najčešće se koristi pristup aktivne filmske obloge i oblaganje kompresijom, a sve veća pažnja se poklanja 3D štampanju FDC proizvoda. Veoma je važan pravilan odabir formulacione strategije za razvoj ovih lekova kako bi se njihovi nedostaci sveli na minimum. Iz kliničke perspektive, ovi lekovi nude bolju efikasnost, bezbednost i podnošljivost u lečenju oboljenja i stanja poput hipertenzije, dijabetesa tipa 2 i tuberkuloze, u terapiji bola, raznih infekcija, hormonskih poremećaja i kontracepcije. Iz perspektive pacijenta, nude praktičnost i pojednostavljenje terapije kroz smanjenje broja potrebnih tableta i/ili kapsula, posebno kod pacijenata koji su na politerapiji zbog kompleksnih stanja i/ili komorbiditeta, što rezultira povećanim stepenom adherence kod pacijenata, a samim tim i poboljšanjem uspešnosti terapije i kvaliteta života pacijenata.
Keywords: lekovi sa kombinacijom fiksnih doza; formulacioni pristupi; klinički značaj