Mikroglijalna disfunkcija i kognitivno oštećenje u animalnim modelima dijabetesa tipa 2: sistematski pregled koji povezuje dijabetes i ranu neurodegeneraciju - Aranđelović Ilić, Jovana; Đuretić, Jasmina (Arhiv za farmaciju, 2026)
Dijabetes tipa 2 (T2D) usko je povezan sa kognitivnim oštećenjem i povećanim rizikom od demencije. Smatra se da rane neuropatološke promene u T2D obuhvataju neuroinflamatorne procese, što ukazuje da funkcija mikroglije u dijabetičnom mozgu može biti narušena ili pomerena ka maladaptivno aktiviranom stanju. Rastući broj dokaza implicira disfunkciju mikroglije kao ključni mehanizam u osnovi kognitivnog oštećenja povezanog sa T2D. Promene u prostornom učenju, memoriji i izvršnim funkcijama prate funkcionalne i fenotipske alteracije mikroglijalnih ćelija, naročito unutar hipokampalnih i kortikalnih moždanih krugova. Istovremeno se javljaju rane neurodegenerativne promene, uključujući gubitak neurona, sinaptičke alteracije, akumulaciju Aβ i p-Tau, kao i transkriptomski potpis karakterističan za Alchajmerovu bolest (AD) u vulnerabilnim moždanim regionima. Starenjem mikroglija sve značajnije doprinosi neurodegeneraciji, jer njene regulatorne interakcije sa neuronima slabe, što pogoduje njenoj trajnoj aktivaciji. Ovaj mini sistematski pregled ima za cilj da sintetizuje aktuelne in vivo nalaze o odnosu između kognitivnog oštećenja i promena mikroglije u animalnim modelima T2D i da razgraniči osnovne patofiziološke mehanizme koji povezuju hronični metabolički stres, disfunkciju mikroglije i rane neurodegenerativne promene. Dodatno, nastoji da istakne kako ovi mehanistički putevi, koji obuhvataju signalizaciju mikroglije, inflamatorne medijatore i metaboličko reprogramiranje, mogu predstavljati obećavajuće terapijske targete za prevenciju ili ublažavanje neurodegeneracije povezane sa dijabetesom.
Keywords: dijabetes tipa 2; animalni modeli; kognitivno oštećenje; mikroglija; neurodegeneracija