Ispitivanje citotoksičnosti i sposobnosti uklanjanja ROS-a metanolnih ekstrakata Teucrium montanum L. u HaCaT ćelijama - Topalovic, Dijana; Pirković, Andrea; Zbiljić, Miloš; Spremo-Potparević, Biljana; Živković, Lada; Jovanović Krivokuća, Milica; Marčetić, Mirjana (Arhiv za farmaciju, 2026)
Teucrium montanum L. (TM) je višegodišnja vrsta iz porodice Lamiaceae, koja se tradicionalno koristi u narodnoj medicini zbog svojih raznovrsnih terapeutskih svojstava. Iako su prethodne studije ispitivale biološku aktivnost TM ekstrakata, njihovi efekti na ćelije kože nisu istraženi. U ovoj studiji su ispitani citotoksični i antioksidativni efekti dva metanolna ekstrakta T. montanum (TM1 i TM2), sa serpentinita i krečnjaka, u opsegu koncentracija od 12,5–400 µg/mL na ćelije humanih keratinocita (HaCaT). Oba ekstrakta su pokazala koncentraciono zavisan citotoksični efekat u MTT testu, bez uticaja na preživljavanje ćelija do koncentracije od 100 µg/mL. Pri višim koncentracijama (200 i 400 µg/mL), vijabilnost ćelija je značajno smanjena, pri čemu je TM1 pokazao veću citotoksičnost od TM2. Antioksidativni potencijal je procenjen H2DCFDA testom, koji je pokazao da nijedan ekstrakt nije promenio bazalne nivoe reaktivnih vrsta kiseonika (ROS), ali su više koncentracije ekstrakta povećale nivo ROS-a pod oksidativnim stresom izazvanim vodonik-peroksidom. Ovi rezultati ukazuju na to da ćelije tolerišu TM1 i TM2 u nižim koncentracijama, ali da više koncentracije mogu izazvati oksidativni stres i biti citotoksične. Rezultati ukazuju na važnost optimizacije doze pri potencijalnoj terapeutskoj ili kozmetičkoj primeni ekstrakata TM kao i na potrebu za daljom fitohemijskom karakterizacijom kako bi se identifikovali njihovi aktivni sastojci.
Keywords: Teucrium montanum L.; metanolni ekstrakti; MTT test; H2DCFDA test; HaCaT ćelije