Etnofarmakološko istraživanje Otoglyphis pubescens (Desf.) Pomel na severoistoku alžirske Sahare - Ben Moussa, Mohammed Tahar; Nadji, Said; Amroune, Abdelkader; Benaldjia, Hanane; Oudjehih, Messaouda; Chaira, Safa; Chaira, Hassina (Arhiv za farmaciju, 2025)
Fitoterapija je od ključnog značaja u alžirskoj Sahari, gde upotreba endemičnih biljaka kao što je Otoglyphis pubescens omogućava lečenje određenih zdravstvenih problema. Međutim, razlike u znanju i načinu primene ovih biljnih resursa mogu dovesti do toksičnosti i smanjene efikasnosti. Pripremljen je upitnik i sprovedeni intervjui sa travarima i opštom populacijom radi prikupljanja podataka u skladu sa postavljenim ciljevima. Izračunati su etnobotanički indeksi i izvršeno je poređenje između različitih podgrupa ispitanog stanovništva. Najčešće korišćena narodna imena za O. pubescens su: Gartoufa, Gritfa i Wazwaza. Ova biljka je endemična i samonikla. Najčešće se koriste čitavi nadzemni delovi biljke, osušeni u senci. Ova biljka se primenjuje u obliku čaja. Najčešće se pripremaju macerat i infuz. Biljka se uglavnom koristi zbog svojih terapijskih svojstava za lečenje problema vezanih za digestivni, genitourinarni i respiratorni sistem, kao i za snižavanje temperature. Ispitano stanovništvo je pokazalo visok nivo znanja na osnovu izračunatih indeksa, pri čemu se pokazalo da neki delovi populacije, kao što su oženjeni/udate, žene, osobe starije od 60 godina, slabije obrazovani i nezaposleni, češće upotrebljavaju ovu biljku. Primećene su varijacije u odgovorima ispitanih osoba i razlike u poređenju sa podacima iz literature, ali su zabeleženi slični obrasci odgovora između travara i opšte populacije.
Keywords: Matricaria pubescens; Gartoufa; Gritfa; istraživanje; etnobotanika; travari; populacija