Uporedno spektrofotometrijsko ispitivanje ukupnog sadržaja fenola i antioksidativnog kapaciteta merenih DPPH i ABTS metodama u zelenom povrću - Doganjić, Sofija; Uskoković-Marković, Snežana; Kukić Marković, Jelena; Pavun, Leposava; Janošević Ležaić , Aleksandra (Arhiv za farmaciju, 2025)
Savremeni trendovi u ishrani podrazumevaju svakodnevni unos svežeg voća i povrća, uz konstataciju da su oni važni izvori prirodnih antioksidanata koji štite organizam od oksidativnog stresa i mogu doprineti prevenciji mnogih hroničnih bolesti. U ovim preporukama posebno se ističe zeleno povrće sa visokim ukupnim sadržajem fenola (TPC). Međutim, mora se postaviti pitanje da li je visok ukupan sadržaj fenola u zelenom povrću, kao što su prokelj, kupus, brokoli, peršun, kelj i spanać, pouzdan pokazatelj antioksidativne aktivnosti za regulisanje slobodnih radikala u organizmu. Cilj ovog rada je spektrofotometrijsko određivanje TPC i utvrđivanje korelacije između TPC i antioksidativnog potencijala metanol-vodenih ekstrakata odabranog zelenog povrća. U tu svrhu sa ekstraktima povrća urađeni su DPPH i ABTS testovi uklanjanja radikala. Dobijeni rezultati ukazuju na to da prokelj i peršun pokazuju najveću antioksidativnu aktivnost, dok ekstrakt kupusa pokazuje niže vrednosti. Pirsonova korelacija koja je korišćena za testiranje korelacije između TPC dobijene za ekstrakte zelenog povrća i rezultata DPPH i ABTS testova pokazuje umerenu korelaciju između vrednosti TPC i ABTS, dok je korelacija za TPC i DPPH statistički značajna.
Keywords: zeleno povrće; antioksidativna aktivnost; ukupan sadržaj fenola (TPC); DPPH; ABTS