Primena proširenog termodinamičkog pristupa za opisivanje efekta katjona haotropnih agenasa i modifikatora jonske jačine na retenciono ponašanje protonovanih analita baznih osobina u haotropnoj hromatografiji - Gkountanas, Kostas; Rmandić, Milena; Protić, Ana; Malenović, Anđelija; Dotsikas, Yannis (Arhiv za farmaciju, 2025)
U ovom radu, primenjen je prošireni termodinamički pristup kako bi se kvantitativno objasnio efekat katjona haotropnih agenasa i modifikatora jonske jačine, u sistemima varijabilne (vI) i konstantne jonske jačine (cI) na retenciono ponašanje 23 potpuno protonovana analita baznih osobina. Sprovedeno je devet  serija eksperimenata (pri tri pH vrednosti za NaPF6, KPF6 i NH4PF6) sa vI i devet serija eksperimenata (pri tri pH vrednosti za NaPF6, KPF6 i NH4PF6) sa jonskom jačinom koja je održavana konstantnom sa NaCl, KCl i NH4Cl. Eksperimentalno određeni retencioni faktori modelovani su primenom proširenog termodinamičkog pristupa i objašnjeni su procesi koji se odigravaju na stacionarnoj fazi i u mobilnoj fazi, kao i njihov uticaj na retenciju u ispitivanim sistemima haotropne hromatografije. Pokazalo se da je, i u vI i u cI sistemima, formiranje jonskih parova na stacionarnoj fazi dominantno u odnosu na formiranje jonskih parova u mobilnoj fazi. U sistemima KPF6_vI ove interakcije sa stacionarnom fazom bile su još izraženije nego u drugim sistemima. Iako su i K+ i NH4+ haotropne prirode, formiranje jonskih parova na stacionarnoj fazi je favorizovano prisustvom NH4+ samo pri visokim koncentracijama ovog katjona kao što je u cI sistemima.
Keywords: prošireni termodinamički pristup; haotropna hromatografija; retenciono ponašanje; efekat katjona