Istraživanje razmene sestrinskih hromatida izazvane gadobutrolom u limfocitima u G0 fazi i u cirkulišućim limfocitima - Hayal, Cobanoglu; Cayir, Akin (Arhiv za farmaciju, 2025)
Gadobutrol (Gadovist®) je makrociklični, ekstracelularni kontrastni agens na bazi gadolinijuma koji se često koristi u magnetnoj rezonanci. Cilj ove studije je da se proceni genotoksični i citotoksični potencijal gadobutrola u limfocitima u G0 fazi i u cirkulišućim limfocitima. Za procenu genotoksičnosti korišćen je test razmene sestrinskih hromatida (SCE), koji je brza, osetljiva i pouzdana metoda za evaluaciju genotoksičnosti. Genotoksični efekti su procenjivani merenjem frekvencije SCE, dok je citotoksičnost određivana pomoću mitotskog indeksa (MI). Uzorci perifernе krvi od dva zdrava davaoca tretirani su in vitro sa tri različite koncentracije gadobutrola tokom 24 sata u limfocitima u G0 fazi i 72 sata u cirkulišućim limfocitima. Rezultati su pokazali da gadobutrol nije imao citotoksične efekte ni u jednom tipu ćelija. Međutim, pri najvišoj koncentraciji (25 mM), gadobutrol je značajno povećao formiranje SCE u cirkulišućim limfocitima (p < 0,05), dok kod limfocita u G0 fazi nije uočena značajna genotoksičnost (p > 0,05). Ovi nalazi ukazuju da gadobutrol, iako nije citotoksičan, može indukovati genotoksične efekte u zavisnosti od koncentracije u cirkulišućim limfocitima. Potrebna su dalja istraživanja kako bi se razjasnile kliničke implikacije ovih nalaza.
Keywords: gadobutrol; genotoksičnost; razmena sestrinskih hromatida; G0 faza; ćelijski ciklus