Dodaci ishrani u pedijatrijskoj populaciji u Srbiji – pregled najčešće primenjivanih proizvoda - Dabetić, Nevena; Đuričić, Ivana; Ilić, Tijana; Dudašova Petrovičova, Olina; Dodevska, Margarita; Kukić Marković, Jelena; Ivanović, Nevena (Arhiv za farmaciju, 2025)
Dijetetski suplementi (dodaci ishrani) su namirnice dizajnirane da dopune svakodnevnu ishranu. Oni sadrže koncentrovane izvore nutritivnih i nenutritivnih sastojaka sa hranljivim ili fiziološkim efektom i u prometu su u različitim farmaceutskim oblicima, namenjenim za konzumiranje u odmerenim pojedinačnim količinama. Poslednjih decenija, upotreba dijetetskih suplemenata je postala sve češća u pedijatrijskoj populaciji. Formulacije za decu su posebno dizajnirane kako bi se zadovoljile njihove nutritivne potrebe i specifični bezbednosni zahtevi. Ovaj pregledni rad sadrži analizu dijetetskih suplemenata koji su često u upotrebi kod dece u Srbiji, sa fokusom na doziranje, bezbednost i dostupnost zvaničnih smernica. Opisani su dijetetski suplementi koji sadrže vitamine (D, K i B kompleks), probiotike, omega-3 masne kiseline, beta-glukane i različite biljne preparate. Uprkos širokoj upotrebi u Srbiji, zvanične pedijatrijske smernice postoje samo za vitamin D, vitamin K, probiotike i omega-3 masne kiseline. Biljni suplementi i dalje predstavljaju poseban izazov zbog nedovoljno podataka o bezbednosti, interakcijama i potencijalnim neželjenim efektima. Uzimajući u obzir sve navedeno, neophodno je edukovati roditelje i zdravstvene radnike, kako bi se obezbedio adekvatan unos, osigurali optimalni zdravstveni efekti i omogućila bezbedna upotreba dijetetskih suplemenata u pedijatrijskoj populaciji.
Keywords: dodaci ishrani; pedijatrijska populacija; smernice; vitamini; biljni preparati