Izrada oralno-disperzibilnih filmova metodom 3D štampanja ekstruzijom polučvrstog materijala: fleksibilan pristup izradi farmaceutskih oblika - Turković, Erna; Vasiljević, Ivana; Parojčić, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2025)
Oralno-disperzibilni filmovi (ODF) predstavljaju farmaceutski oblik posebno pogodan za primenu kod pedijatrijskih pacijenata gde poteškoće pri gutanju često utiču na adherencu. U ovom radu je ispitana mogućnost izrade ODF korišćenjem 3D štampanja metodom ekstruzije polučvrstog materijala (SSE) kao alternativne metode konvencionalnom izlivanja disperzija. Korišćena su četiri hidrofilna polimera – hidroksipropilceluloza (HPC), polietilenglikol-polivinil alkohol graft kopolimer (PVA-PEG), maltodekstrin (MDX) i natrijum-alginat (SA) – pojedinačno ili u binarnim mešavinama, a kofein je izabran kao model aktivna supstanca. Filmovi su štampani korišćenjem 3D štampača Ultimaker 2+ i procenjivana je njihova uniformnost, debljina, porozitet, sadržaj vlage, mehaničke karakteritistike, raspadljivost i brzina oslobađanja kofeina iz filmova. Formulacije koje sadrže samo MDX ili PVA-PEG nisu bile pogodne za štampanje usled curenja disperzije iz mlaznica, dok su druge formulacije štampane nanošenjenjem uniformnih slojeva i imale su zadovoljavajuću strukturnu stabilnost. Binarne mešavine su generalno dovele do povećanja debljine filma. Filmovi izrađani sa SA imali su niske vrednosti poroziteta i sadržaja vlage, dok su HPC filmovi pokazali povoljne mehaničke karakteristike. Ispitani uzorci su se brzo raspadali i imali potpuno oslobađanje kofeina. Dobijeni rezultati potvrđuju potencijal SSE 3D štampe kao fleksibilne metode za izradu ODF koji omogućavaju precizno doziranje i dizajn usmeren na pojedinačnog pacijenta, posebno za pedijatrijske lekove.
Keywords: oralno-disperzibilni filmovi; ekstruzija polučvrstog materijala; 3D štampanje; pedijatrijski farmaceutski oblici; personalizovana terapija