Biljni lekoviti proizvodi kod respiratornih infekcija u pedijatrijskoj populaciji - Marčetić, Mirjana; Arsenijević, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2025)
Jedna od najčešćih indikacija za upotrebu biljnih lekovitih proizvoda u pedijatriji u evropskim zemljama su kašalj i prehlada. Ovi biljni proizvodi se generalno smatraju bezbednim i njihov efekat se uglavnom klasifikuje kao dobar ili veoma dobar. Tradicionalni biljni lekovi na bazi  biljnih droga sa sluzima poput Althaeae radix, Malvae folium, Lichen islandicus i Plantaginis lanceolatae folium koriste se u lečenju upala usne duplje i ždrela i pratećeg suvog kašlja. Kod produktivnog kašlja primenjuju se biljni lekovi na bazi Hederae folium, ili niz tradicionalnih biljnih lekova na bazi Primulae radix, Thymi herba, i drugih aromatičnih droga i etarskih ulja. Važno je napomenuti da su proizvod na bazi etarskih ulja, kao i nekih aromatičnih droga, kontraindikovani kod dece mlađe od 2 ili 2,5 godina, zbog rizika od laringospazma. U pedijatrijskoj populaciji, za ublažavanje različitih simptoma prehlade, primenjuju se i proizvodi na bazi Matricariae flos, Pelargonii radix, Tiliae flos i Sambuci flos. Primena je ograničena na decu određenog uzrasta, najčešće zbog nedostatka dokaza o bezbednosti, a u pojedinim slučajevima zbog mogućnosti pojave određenih neželjenih efekata.
Keywords: biljne droge; kašalj i prehlada; deca; demulcent; ekspektorans