Parenteralni preparati za primenu u pedijatrijskoj populaciji: izazovi izbora ekscipijenasa - Krajišnik, Danina (Arhiv za farmaciju, 2025)
Potreba za razvojem lekova koji su prilagođeni uzrastu pacijenata mlađih od 18 godina je važna da bi se obezbedila adekvatna terapija kada se lekovi primenjuju različitim putevima primene. Primena lekova parenteralnim putem u pedijatrijskoj populaciji česta je kod hospitalizovanih pacijenata, u urgentnim stanjima ili u situacijama kada nije moguć (per)oralni put primene. Pri razvoju formulacije leka za parenteralnu primenu kod dece neophodno je uzeti u obzir put primene leka (povezan sa fiziološkim razlikama između dece i odraslih), mesto delovanja i dužinu trajanja farmakološkog efekta aktivne supstance, zapreminu preparata i opšte zdravstveno stanje pacijenta. Veliki izazov u formulaciji ovih preparata predstavlja izbor ekscipijenasa koji treba da obezbede odgovarajući kvalitet proizvoda i podnošljivost od strane pacijenta. U radu je dat prikaz razmatranja vezanih za formulaciju parenteralnih preparata za primenu u pedijatrijskoj populaciji. Navedeni su regulatorni zahtevi koji se odnose na primenu ekcipijenasa sa potvrđenim dejstvom i obeležavanje preparata koji ih sadrže. Takođe, razmotreni su savremeni pristupi (baze podataka i alati) koji mogu biti od koristi pri izboru odgovarajućih ekscipijenasa.
Keywords: parenteralni preparati; formulacije prilagođene pedijatrijskom uzrastu; izbor ekscipijenasa; bezbednost ekscipijenasa; obeležavanje