Iskustva žena sa upotrebom antibiotika kod urinarnih infekcija: Uvidi iz perspektive pacijentkinja - Jovanović, Aleksandar; Drobac, Milica; Tadić, Ivana; Vidović, Bojana; Pavlović, Dragana; Veličković Radovanović, Radmila; Odalović, Marina; Kundalić, Ana; Džodić, Predrag; Krajnović, Dušanka (Arhiv za farmaciju, 2025)
Upotreba antibiotika u lečenju infekcija urinarnog trakta (IUT) u Srbiji je nedovoljno istražena, posebno iz ugla pacijenata, te je cilj studije da se ispita upotreba antibiotika kod ovih pacijenata. Sprovedena je onlajn studija preseka tokom zime 2020/21. godine, korišćenjem validiranog Google Docs upitnika i tehnike snežne grudve. Studija je obuhvatila 236 pacijenta ženskog pola, prosečne starosti 34,9 ± 14,2 godina. Većina pacijenata smatrala je simptome ozbiljnim (62,3%), i da simptomi ometaju njihove svakodnevne aktivnosti (51,3%). Većina pacijenata (77,1%) je koristila antibiotike propisane na lekarski recept. Ostali pacijenti su koristili antibiotike samostalno, po sopstvenom izboru. Samolečenje antibioticima je bilo povezano sa percepcijom ozbiljnosti simptoma (p=0,006) i prebivalištem (p=0,017). Pacijenti su prijavili upotrebu 17 različitih antibiotika za lečenje IUT, od kojih su najzastupljeniji bili fluorohinoloni (30,3%), cefalosporini (21,2%) i sulfonamidi (15,7%). Najveća usklađenost primene antibiotika sa nacionalnim i evropskim smernicama uočena je kod trudnica (80,0%). Rezultati istraživanja ističu potrebu za edukacijom zdravstvenih profesionalaca i unapređenju kliničke prakse u donošenju odluka o racionalnom propisivanju antibiotika.
Keywords: upotreba antibiotika; izveštaj pacijenta; samolečenje; pridržavanje smernica