Farmakoekonomska evaluacija antimikrobnih obloga za rane u tertmanu venskih ulceracija - Dimitrić, Dragana; Bogavac Stanojević, Nataša; Krajnović, Dušanka; Lakić, Dragana (Arhiv za farmaciju, 2025)
Venski ulkusi su najčešći tip rane na donjim ekstremitetima. Zbrinjavanje venskog ulkusa uključuje čišćenje, obradu tj. pripremu rane, kontrolu infekcije i nanošenje obloga za rane. Postoje različite vrste obloga koje pružaju adekvatnu vlažnost, zaštitu i podržavaju reepitelizaciju venskih ulkusa. Cilj analize je procena troškovne isplativosti antimikrobne obloge za rane koji sadrži jonsko srebro (AquacelÒ Ag+ExtraTM) u lečenju venskih ulkusa u poređenju sa konvencionalnim previjanjem gazom u Republici Srbiji. Podaci o efikasnosti i učestalosti previjanja za obe strategije dobijeni su iz literature. Uzeti su u obzir samo direktni troškovi, a vrednosti su preuzete iz objavljenog cenovnika zdravstvenih usluga ili postupaka javne nabavke. Sprovedena je analiza osetljivosti. Ukupni troškovi po pacijentu za AquacelÒ Ag+ExtraTM iznosili su 34.178,76 dinara, dok su ukupni troškovi primenom gaze iznosili 82.800,90 dinara. Pored nižih troškova, antimikrobna obloga za rane pokazuje veću efikasnost od gaze, što implicira da je AquacelÒ Ag+ExtraTM dominantna strategija. Analiza osetljivosti podržava robusnost rezultata. Upotreba antimikrobne obloge za rane koja sadrži jonsko srebro je željena opcija za lečenje venskog ulkusa zbog nižih troškova i veće stope zarastanja rana.
Keywords: obloge za rane; ekonomska evaluacija; venske ulceracije; troškovna isplativost