Metode za evaluaciju usluge telefarmacije – sistemski pregled radova - Obradović, Dragiša; Ilkić, Jovana; Marinković, Valentina (Arhiv za farmaciju, 2025)
Svrha ovog sistematskog pregleda bila je analiza i sumiranje metoda evaluacije telefarmacije. Sistematski pregled radova sproveden je u skladu sa PRISMA smernicama, uz odgovarajuće kriterijume za uključivanje. Nakon inicijalne pretrage po ključnim rečima, kao i provere duplikata i skrininga naslova i sažetaka, 22 rada su ušla u sledeću fazu dublje analize. Većina studija je klasifikovana kao retrospektivna i uglavnom su bile fokusirane na izdavanje lekova i farmakoterapijsko praćenje i upravljanje lekovima. Prema Donabedijanovom modelu, u 16 slučajeva istraživači su analizirali procese, dok je 9 puta fokus bio postavljen na ishod. Koristeći ECHO model, utvrđeno je da je 13 radova fokusirano na kliničke ishode, 11 na humanističke, dok su pitanja ekonomskog ishoda istražena u 2 rada. Procena rizika od pristrasnosti pokazala je da najveći rizik potiče od pristrasnosti zbog iscrpljivanja. Ne postoje jedinstvene preporuke o tome kako bi trebalo da se uradi evaluacija usluge telefarmacije. Zanimljivo je da je evaluacija telefarmacije ECHO metodom marginalizovala pitanja ekonomskog ishoda, iako su ovi ishodi često faktor odluke kada je u pitanju implementacija ove usluge. Naši rezultati potvrđuju da je prepoznata potreba za jačim dizajnom studija i rigoroznijim metodama evaluacije kako bi se identifikovali novi trendovi.
Keywords: telefarmacija; evaluacija; apotekarska usluga; sistematski pregled