Pregled pridržavanja terapije: metode merenja i intervencije - Miceva, Dijana; Smilkov, Katarina; Gjorgieva Ackova, Darinka; Naumovska, Zorica; Lazarova, Biljana; Angelovska, Bistra; Drakalska Sersemova, Elena (Arhiv za farmaciju, 2025)
Pridržavanje propisanoj terapiji (adherenca) je od ključne važnosti za postizanje njenih ciljeva. Međutim, mnogi pacijenti se ne pridržavaju propisanog režima uzimanja lekova. Oko 50% pacijenata ne prati propisani režim uzimanja terapije, što čini adherencu rasprostranjenim problemom. Precizno praćenje adherence je od suštinskog značaja za planiranje delotvorne nege i intervencije. Ovaj rad daje pregled različitih metoda za procenu adherence, ističući prednosti i nedostatke svakog pristupa. Brojni faktori mogu uticati na adherencu. Ovaj pregled je usmeren na praktične načine merenja adherence i strategije za njeno unapređenje, naglašavajući njen značaj u postizanju boljih zdravstvenih rezultata. Zdravstveni radnici moraju dati prioritet adherenci jer ona direktno utiče na ishode lečenja i ukupne rezultate u javnom zdravlju.
Keywords: pridržavanje terapije; metode; intervencije; faktori