Primena kortikosteroida u lečenju ulceroznog kolitisa: kratak pregled - Radlović, Aleksandar; Safiye, Teodora; Mahmutović, Elvis (Arhiv za farmaciju, 2025)
Ulcerozni kolitis (UK) je hronična inflamatorna bolest creva koju karakteriše recidivirajuća upala sluzokože debelog creva. Kortikosteroidi su dugo bili kamen temeljac u lečenju umerenog do teškog UK, posebno tokom akutnih pogoršanja bolesti. Ovaj pregled ima za cilj da pruži fokusiran prikaz obrazloženja upotrebe kortikosteroida, uključujući njihov mehanizam dejstva, kliničku efikasnost i izazove u svakodnevnoj praksi kao što su zavisnost od steroida, neželjeni efekti i neadekvatna dugotrajna primena. Uprkos svojoj efikasnosti u indukovanju remisije, kortikosteroidi nisu pogodni za terapiju održavanja i treba ih koristiti pažljivo, u kombinaciji sa drugim terapijama. Savremene preporuke zasnovane na najboljoj kliničkoj praksi naglašavaju potrebu za smanjenjem izloženosti steroidima i primenom lekova koji štede steroide. Pažljivo praćenje od strane lekara specijalista ostaje ključno za postizanje optimalnih ishoda i očuvanje bezbednosti pacijenata.
Keywords: kortikosteroidi; inflamatorne bolesti creva; ulcerozni kolitis