Životinjski modeli hronične bolesti bubrega - deo slagalice koji nedostaje za razvoj novih terapijskih mogućnosti - Ilić, Miloš; Stanić, Dusanka; Kravljača, Milica; Petrović, Jelena; Ivanović, Ana; Nedeljković, Jelena; Nikolašević Stojković, Gorana; Pešić, Vesna (Arhiv za farmaciju, 2025)
Hronična bolest bubrega (HBB) se smatra jednim od vodećih zdravstvenih problema današnjice. HBB se karakteriše oštećenjem strukture i funkcije bubrega što se procenjuje na osnovu promene intenziteta glomerularne filtracije. Podaci govore da više od 13% svetske populacije boluje od HBB, kao i da će HBB biti peti vodeći uzrok smrtnosti do 2040. godine. Do danas su razvijeni brojni životinjski modeli HBB. Ovi preklinički modeli su korisni za bolje razumevanje patofizioloških mehanizama nastanka HBB, a takođe predstavljaju i veoma važnu platformu za razvoj novih terapijskih mogućnosti. Svi životinjski modeli HBB se mogu sistematizovati na različite načine kao što su na primer: hirurški/nehirurški modeli, podela na osnovu patoloških promena do kojih dolazi u bubrežnom parenhimu ili podela na osnovu patofizioloških mehanizama uključenih u nastanak HBB. Kod hirurških modela obično se uklanja deo bubrežnog tkiva, dok se kod nehirurških modela koriste određene supstance sa nefrotoksičnim efektom. Izbor modela zavisi od eksperimentalnog dizajna i cilja same studije. U ovom revijskom radu su opisane karakteristike i osnovne prednosti i mane različitih prekliničkih modela HBB.
Keywords: hronična bolest bubrega; životinjski modeli; nefrotoksičnost; patofiziologija; glodari