Implementacija vakcinacije u apotekama protiv Humanog papiloma virusa: Pregled literature - Rapajić Moran, Ivana; Odalović, Marina (Arhiv za farmaciju, 2025)
U većini zemalja EU, farmaceuti kao zdravstveni radnici u zajednici mogu pružati obrazovne i vakcinalne usluge, što može poboljšati pogodnost i dostupnost za pacijente. Ovo je posebno važno u oblastima gde su stope vakcinacije (VCR) suboptimalne i u nedovoljno opskrbljenim područjima gde je pristup zdravstvenim radnicima (HCP) ograničen. Cilj ovog pregleda je da opiše uticaj i izvodljivost programa vakcinacije vezanih za Humani papiloma virus (HPV) koji se sprovode u apotekama. Nalazi ukazuju na to da širenje pristupa vakcinama putem apoteka ima potencijal da poboljša stope imunizacije, posebno u nedovoljno opskrbljenim ili teško dostupnim populacijama. Uloge farmaceuta kao advokata, edukatora i pružalaca usluge vakcinacije mogu prevazići prepreke, poboljšati svest i podstaći prihvatanje vakcina. Saradnja sa drugim zdravstvenim radnicima je ključna za omogućavanje sveobuhvatnog pristupa promociji HPV vakcinacije. Zaključak je da programi vakcinacije u apotekama imaju potencijal da budu efikasna strategija za poboljšanje stopa imunizacije u ruralnim i urbanim oblastima. Integracija apoteka, kroz multidisciplinarni pristup u programe imunizacije protiv HPV-a, može proširiti pristup, povećati svest, pružiti obrazovanje, razjasniti zabrinutosti, povećati pogodnost i dostići nedovoljno opskrbljene populacije. Međutim, pažljivo planiranje, obuka i saradnja sa drugim zdravstvenim radnicima kao što su lekari i medicinske sestre su neophodni da se prevaziđu izazovi i osigura sigurna i efikasna isporuka vakcina putem apoteka.
Keywords: apoteka; HPV; vakcinacija; javno zdravstvo; urban; ruralan