Pneumokokna vakcinacija kod odraslih osoba – korisno, ali nedovoljno upotrebljeno oružje - Filipić, Brankica (Arhiv za farmaciju, 2025)
Streptococcus pneumoniae je Gram-pozitivna koka karakterističnog ovalnog oblika, mikroskopski najčešće grupisana u parove (diplokoke). Virulentni sojevi produkuju kapsulu i mogu uzrokovati širok spektar bolesti kod ljudi, koje se klasifikuju u neinvazivne i invazivne forme. Iako su dva tipa vakcina protiv pneumokoka – konjugovane pneumokokne vakcine (PCV) i 23-valentna pneumokokna polisaharidna vakcina (PPSV23) – preporučene za rutinsku primenu kod odraslih u mnogim zemljama, pneumokokne infekcije i dalje značajno opterećuju zdravstveni sistem, a invazivna oboljenja mogu ostaviti neurološke posledice i imati fatalan ishod. Glavni izazovi uključuju infekcije uzrokovane serotipovima koji nisu obuhvaćeni vakcinama i nizak obuhvat vakcinacijom među starijim odraslim osobama, čak i u razvijenim zemljama. PCV vakcine se razlikuju od PPSV23 jer su kapsularni polisaharidi konjugovani sa proteinskim nosačem, dok PPSV23 sadrži 23 prečišćena kapsularna polisaharida. Takođe, važna razlika između PPSV23 i PCV vakcina je ta što PPSV23 izaziva T-ćelijski nezavisnu aktivaciju B limfocita, dok, s druge strane, konjugovane vakcine izazivaju T-celijski zavisnu aktivaciju B limfocita, što može dovesti do imunološke memorije B-ćelija. Preporučeni raspored vakcinacije protiv pneumokoka za odrasle osobe starosti 19 – 64 godine ili starije od 65 godina zavisi od pratećih hroničnih bolesti. Sjedinjene Američke Države su 2021. godine odobrile dve nove vakcine, PCV15 i PCV20, a 2024. godine, Američka agencija za hranu i lekove odobrila je PCV21 za primenu kod odraslih. Uprkos dostupnim vakcinama, obuhvat vakcinacijom kod odraslih je i dalje nizak, što ukazuje na to da vakcinacija, kao najvažnija preventivna mera, nije dovoljno primenjena. Da bi se povećala svest o vakcinaciji odraslih, neophodne su edukativne kampanje koje pružaju informacije zasnovane na naučnim dokazima, razrešavanje dezinformacija u vezi sa vakcinama, kao i aktivno angažovanje zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u promociji vakcinacije.
Keywords: pneumokokna vakcina; odrasle osobe; konjugovane vakcine; polisahardina vakcina