Povezanost između sistemske inflamacije i metabolizma lipida u razvoju preeklampsije - Gojković, Tamara; Ardalić, Daniela; Banjac, Gorica; Vekić, Jelena; Zeljković, Aleksandra; Munjas, Jelena; Miljković-Trailović, Milica; Jovičić, Snežana; Sarić Matutinović, Marija; Spasojević-Kalimanovska, Vesna; Miković, Željko; Stefanović, Aleksandra (Arhiv za farmaciju, 2025)
Preeklampsija (PE) je komplikacija trudnoće koju karakterišu hipertenzija (≥ 140/90 mmHg) i proteinurija (≥ 300 mg/24 h), sa nejasnom patogenezom koja uključuje inflamaciju i dislipidemiju. Cilj ove studije bio je longitudinalno ispitivanje promena u koncentracijama parametara lipidnog statusa i inflamatornim markerima kod trudnica sa visokim rizikom za razvoj PE i onih koje su razvile PE. Od 91 žene, 20 je razvilo PE (PE grupa), a 71 je bila visokorizična (HR grupa). Obe grupe su praćene u četiri vremenske tačke: T1-prvi, T2-drugi, T3-treći trimestar, i T4-predporođaj. Kvantifikovani su lipidni parametri (trigliceridi (TG), ukupni holesterol (TC), HDL-C, LDL-C, apolipoproteini A-I i B-100) i inflamatorni markeri (visokoosetljivi C-reaktivni protein (hsCRP), rezistin, serumski amiloid A (SAA) i monocitni hemoatraktantni protein-1 (MCP-1)). Rezultati su pokazali značajno veće koncentracije TG, resistina i MCP-1 u PE grupi u odnosu na HR grupu u T1 (p < 0.05, p < 0.01, p < 0.01, respektivno). Tokom trudnoće, obe grupe su pokazale porast koncentracija TC, LDL-C, TG, SAA i MCP-1 (p < 0.001), dok su koncentracije HDL-C i resistina značajno porasle samo u HR grupi (p < 0.001). Razvoj PE je povezan sa aterogenim promenama lipidnog statusa, okarakterisanim hipertrigliceridemijom, bez promena u HDL-C koncentracijama, pri čemu povećanje SAA potencijalno smanjuje zaštitnu ulogu HDL-a.
Keywords: preeklampsija; visokorizična trudnoća; lipidni profil; inflamacija