Osteoporoza i reproduktivno zdravlje - Ristovski Kornić, Danijela; Matejić, Mirela (Arhiv za farmaciju, 2025)
Osteoporoza je rasprostranjen problem među ženama u menopauzi; međutim, broj žena sa faktorima rizika u svim starosnim grupama raste. Ovaj trend može dovesti do razvoja osteopenije ili osteoporoze u mlađem dobu, značajno utičući na fizičko, emocionalno i mentalno blagostanje žena. Ovaj rezime ima za cilj da proceni trenutnu literaturu o prevalenciji osteoporoze i njenim najčešćim faktorima rizika među ženama svih starosnih grupa. Služi kao ažurirana referenca za čitaoce kako bi razumeli osnovne patofiziološke mehanizme bolesti, dijagnostičke metode i ulogu lekova i načina života u njenoj prevenciji. Neki autori sugerišu da je dominantni mehanizam gubitka koštane mase usporeno osteoblastno formiranje kosti, dok drugi ističu povećano razgrađivanje koštanog matriksa kao izraženiji mehanizam oštećenja skeleta, u zavisnosti od osnovnog uzroka osteoporoze. Povećana krhkost kostiju i veća sklonost ka patološkim prelomima značajno utiču i na životni vek i na kvalitet života žena. Stoga se preporučuje da osteološki skrining i procena rizika od preloma postanu obavezan deo individualizovanog pristupa ženama svih starosnih grupa. Fokus brige o zdravlju kostiju kod žena pomeren je sa postmenopauzalnog lečenja na preventivnu negu.
Keywords: osteoporoza; kosti; menopauza; prevencija