Odnos monociti/HDL-holesterol kao rani prognostički marker razvoja komplikacija u trudnoći - Vulić, Jovana; Radojković, Jelena; Vekić, Jelena; Stefanović, Aleksandra; Ardalić, Daniela; Miković, Željko; Gojković, Tamara; Munjas, Jelena; Zeljkovic, Aleksandra (Arhiv za farmaciju, 2025)
Komplikacije u trudnoći povećavaju rizik za razvoj kardiovaskularnih oboljenja u kasnijem životu majke i deteta. Inflamacija je zajednički mehanizam koji se nalazi u osnovi razvoja komplikacija u trudnoći i ateroskleroze. Cilj rada je bio da se ispita da li se na osnovu odnosa monociti/HDL-holesterol može predvideti rizik za razvoj komplikacija u trudnoći. U istraživanju su učestvovale 84 trudnice, od kojih je 41 imala urednu trudnoću, a 43 trudnoću sa komplikacijama. Parametri lipidnog statusa su određeni enzimskim metodama, a broj i udeo leukocita na hematološkom analizatoru. Tokom prvog trimestra trudnoće sa komplikacijama bile su uočene značajno više koncentracije ukupnog holesterola (P < 0,01), holesterola u česticama lipoproteina niske gustine (LDL-h) (P < 0,01) i triglicerida (P < 0,001) nego u trudnoći bez komplikacija, dok razlike u koncentraciji holesterola u česticama lipoproteina visoke gustine (HDL-h) nisu bile značajne. Trudnice sa komplikacijama su imale značajno viši udeo monocita tokom cele trudnoće, a niže koncentracije HDL-h u drugom trimestru (P < 0,05). Utvrdili smo da je verovatnoća za razvoj komplikacija u trudnoći oko 11 puta veća ukoliko je u prvom trimestru odnos monociti/HDL-h povišen (OR: 11,42; 95%CI: 4,05–32,19; P < 0,001). Naši rezultati ukazuju da bi se odnos monociti/HDL-h mogao koristiti kao jednostavan i ekonomičan rani prognostički biomarker razvoja komplikacija u trudnoći.
Keywords: trudnoća; komplikacije; odnos monociti/HDL-h