Filmovi i film-formirajući sistemi na bazi hipromeloze za topikalnu primenu: trenutni značaj i perspektiva u isporuci lekovitih supstanci - Milinković, Sandra; Djekić, Ljiljana (Arhiv za farmaciju, 2024)
Filmovi i film-formirajući sistemi (FFS) sve više se ističu kao pogodni nosači za preciznu i efikasnu isporuku aktivnih supstanci na ili preko kože i sluzokože. Među njima, oni koji sadrže hipromelozu kao film-formirajući polimer pokazuju mnoge povoljne karakteristike. Kako bi se bolje razumela uloga hipromeloze u filmovima i FFS za topikalnu primenu, ovaj pregled prikazuje fizičko-hemijske karakteristike i sposobnost formiranja filmova različitih tipova hipromeloze. U nastavku, pregled obuhvata relevantne studije koje prikazuju široku primenu hipromeloze kao sredstva za formiranje filma u filmovima i FFS za dermalnu, oromukozalnu, vaginalnu, okularnu i nazalnu primenu, odražavajući rastući interes istraživača u ovoj oblasti. Takođe, naglašava prednosti hipromeloze u poređenju sa drugim film-formirajućim polimerima, kao i potencijal za celokupan budući razvoj filmova i FFS.
Keywords: film; film-formirajući sistemi; isporuka lekovitih supstanci; hipromeloza; topikalna primena