Metabolički modulatori u kardioprotekciji sa fokusom na trimetazidin - Du, Qingyou (Arhiv za farmaciju, 2024)
Kardiovaskularne bolesti i dalje predstavljaju značajan zdravstveni teret širom sveta, što zahteva razvoj efikasnih strategija kardioprotekcije. Za postizanje ovog cilja od ključnog značaja je prepoznavanje metaboličke disregulacije kao ključnog faktora u patogenezi kardiovaskularnih bolesti, posebno u kontekstu starenja i savremenih faktora načina života. Metabolički modulatori, poput trimetazidina, uočeni su kao obećavajući terapijski  agensi koji optimizuju korišćenje energetskih supstrata u srcu i povećavaju metaboličku efikasnost. Trimetazidin ispoljava kardioprotektivna svojstva inhibicijom oksidacije masnih kiselina i podsticanjem oksidacije glukoze, posebno u ishemijskim uslovima kada je snabdevanje kiseonikom ograničeno. Ova metabolička promena povećava efikasnost miokarda, smanjuje verovatnoću pojave acidoze i ublažava nakupljanje toksičnih metabolita masnih kiselina. Pretkliničke studije i klinička ispitivanja pokazala su efikasnost trimetazidina u nizu srčanih stanja, uključujući hroničnu stabilnu anginu, srčanu insuficijenciju i dijabetičku kardiomiopatiju, što je rezultiralo poboljšanjem simptoma, kapaciteta za vežbanje i funkcije srca.Top of FormBottom of Form Zahvaljujući svojoj sposobnosti da rešava osnovne metaboličke neefikasnosti, trimetazidin predstavlja obećavajuću dopunsku terapiju za pacijente sa kardiovaskularnim bolestima, posebno za one kod kojih lekovi prvog izbora nisu dovoljno efikasni. Ovaj rad naglašava važnu ulogu metaboličke modulacije u lečenju kardiovaskularnih bolesti i ističe trimetazidin kao vrednu terapijsku opciju u borbi protiv srčanih oboljenja.
Keywords: kardioprotekcija; trimetazidin