Pregled saznanja o uticaju pandemije bolesti COVID-19 na mentalno zdravlje i zavisnost od interneta među adolescentima: sveobuhvatni pregled - Pjevač, Ana; Safiye, Teodora; Biševac, Emir; Mahmutović, Elvis; Jovanović, Mirjana (Arhiv za farmaciju, 2024)
Pandemija bolesti COVID-19 je počela u Kini u decembru 2019. godine, odakle se proširila po celom svetu i izazvala ozbiljnu pretnju kako fizičkom tako i mentalnom zdravlju. Ljudi su bili uplašeni zbog slučajeva COVID-19 koji su se ubrzano povećavali u celom svetu i brzih promena u svakodnevnom načinu života. Prethodne studije su jasno povezale pandemiju COVID-19 sa simptomima depresije, stresa i anksioznosti, kao i sa preteranom upotrebom interneta. Ovaj rad pruža sveobuhvatan pregled dostupnih naučnih saznanja o uticaju pandemije COVID-19 na mentalno zdravlje i zavisnost od interneta kod adolescenata. Uvidom u naučnu literaturu o COVID-19, mentalnom zdravlju i zavisnosti od interneta, zaključili smo da se tokom pandemije COVID-19 povećalo vreme provedeno na internetu zbog smanjenih društvenih aktivnosti, što je posledično dovelo do zavisnosti od interneta, kao i do psihološkog distresa, povećane usamljenosti i depresije kod adolescenata. Rane intervencije su neophodne kako bi se smanjila zavisnost od interneta i očuvalo mentalno zdravlje adolescenata, posebno u uslovima povećanog društvenog stresa zbog pandemije COVID-19.
Keywords: mentalno zdravlje; internet; zavisnost; COVID-19; adolescenti