Ciljanje onkogenih puteva posredstvom laktoferina u hemioprevenciji raka i dopunskoj terapiji: Od mehanističkih uvida do kliničkih ispitivanja - Mobeen, Iqra; Sabitaliyevich, Uteuliyev Yerzhan; Moldagassimova, Aizat; Attar, Rukset (Arhiv za farmaciju, 2024)
Genetičke, genomske i proteomske analize ćelija, tkiva i telesnih tečnosti pružile su obilje dragocenih informacija o složenim mehanizmima koji leže u osnovi karcinogeneze i metastaza. Laktoferin, multifunkcionalni katjonski glikoprotein, predmet je velikog interesovanja zbog svojih karakteristično novih svojstava u hemioprevenciji karcinoma. Tumorsko mikrookruženje je veoma složen i sofisticiran ekosistem, koji u značajnoj meri mogu preoblikovati raznovrsni režimi lečenja. Stoga imunostimulativna uloga laktoferina preoblikuje tumorsko mikrookruženje i inhibira napredovanje kancera. Postoji dovoljno eksperimentalnih dokaza koji se odnose na imunostimulativnu sposobnost laktoferina u tumorskom mikrookruženju. Brojna klinička ispitivanja su sprovedena radi evaluacije kliničke efikasnosti laktoferina kod različitih pacijenata obolelih od kancera. Neophodno je pažljivo tumačiti kliničke dokaze i identifikovati ključne praznine u našim saznanjima vezanim za izbor grupe pacijenata obolelih od kancera za koje se očekuje da će imati najviše koristi od kombinovanog režima lečenja koji se sastoji od laktoferina i hemioterapijskih lekova. Pored toga, trebalo bi da nedostatak efikasnosti analizira tim interdisciplinarnih istraživača, zarad šireg i sveobuhvatnog razumevanja mehanizama koji leže u osnovi neuspeha u lečenju.
Keywords: kancer; laktoferin; metastaza; klinička ispitivanja; ćelijski signalni proces