Lečenje gojaznosti iz perspective kliničara: Lečenje gojaznosti - Polovina, Snežana; Šumarac-Dumanović, Mirjana; Micić, Dragan (Arhiv za farmaciju, 2024)
Globalna epidemija gojaznosti zahvatila je skoro svaku zemlju na svetu, izazivajući ogromno opterećenje socijalnog i zdravstvenog sistema. Iako su u mnogim zemljama uvedene brojne mere za obuzdavanje epidemije, gojaznost je i dalje u porastu. Važan korak u ovoj oblasti napravljen je kada je gojaznost prihvaćena kao bolest. Prepoznavanje gojaznosti kao bolesti omogućava vladama i državama da razviju sopstvene planove za mera za kontrolu epidemije gojaznosti. Gojaznost je prepoznata kao problem od davnina i predlagane su različite mere. Savremeni tretman gojaznosti se trenutno zasniva na sledećim terapijskim principima: dijeta, vežbanje, psihološka podrška, farmakološko lečenje i barijatrijska hirurgija. Istorija farmakološkog lečenja je prilično duga i puna povlačenja lekova zbog raznih razloga. Nove perspektive i obećavajući rezultati stigli su sa klasom lekova na bazi inkretina. Ovi lekovi su razvijeni kao agonisti gastrointestinalnih peptida u monopeptidnom obliku ili kao kombinacija dva ili tri različita agonista, postižući rezultate slične onima koje postiže barijatrijska hirurgija. Trenutno je u procesu razvoja oko 70 različitih terapijskih principa. Problemi na tržištu lekova za lečenje gojaznosti su njihove visoke cene, ograničen kapacitet za proizvodnju i nedostatak iskustva po pitanju efekata nakon dugotrajne primene.
Keywords: gojaznost; dijetoterapija; vežbanje; lekovi za lečenje gojaznosti; barijatrijska hirurgija; inflamacija niskog stepena