Bezbednosni aspekt primene biljnih dodataka ishrani namenjenih redukciji telesne mase: hepatotoksičnost i falsifikovanje - Zhivikj, Zoran; Petreska Ivanovska, Tanja; Karapandzova, Marija; Kulevanova, Svetlana; Kadifkova Panovska, Tatjana; Petrushevska-Tozi, Lidija (Arhiv za farmaciju, 2024)
Upotreba biljnih dodataka ishrani namenjenih smanjenju telesne mase široko je rasprostranjena u terapiji gojaznosti, ali nedostaju dosledni podaci koji bi podržali dugoročnu efikasnost i bezbednost njihove primene. Osim toga, pravni okvir za dodatke ishrani manje je restriktivan od regulative za lekove. Cilj ovog pregleda je da ukaže na  činjenicu da mnogi dodaci ishrani namenjeni redukciji telesne mase sadrže biljne sastojke sa nepoznatim mehanizmom delovanja, što povećava rizik od neželjenih efekata, pa čak i toksičnosti, posebno u kombinaciji sa prepisanim lekovima. Upravo je  hepatotoksičnost, koja se kreće od povišenih transaminaza i autoimunog hepatitisa do akutne insuficijencije jetre, nedovoljno prepoznata kao neželjeni efekat usled primene ovih dodatak ishrani, iako nije retka pojava. Još ozbiljniji razlog za zabrinutost je falsifikovanje dodataka ishrani namenjenih redukciji telesne mase dodavanjem neodobrenih supstanci ili lekova kako bi se postigli brzi efekti i povećala prodaja. U ovo radu navodimo neke od značajnih literaturnih podataka o mogućoj hepatotoksičnosti biljnih ekstrakata često korišćenih u dodacima ishrani za redukciju telesne mase, kao i zdravstvenim rizicima povezanim sa nekim od najčešćih supstanci koje se koriste pri njihovom falsifikovanju. Za bezbedniju upotrebu dodataka ishrani, neophodna je sveobuhvatna i kritička rasprava o trenutnim regulatornim principima koji se primenjuju na dodatke ishrani kako bi se pružio odgovor na postojeći jaz između povećane upotrebe dodataka ishrani i nedostatka znanja o njihovim benefitima i rizicima upotrebe, te tako potrošačima omogućila bolja zaštita.
Keywords: biljni suplementi; smanjenje telesne težine; hepatotoksičnost; falsifikovanje