Biohemija i laboratorijska dijagnostika gojaznosti: Laboratorijska dijagnostika gojaznosti - Milinković, Neda; Bogavac-Stanojević, Nataša; Vekić, Jelena; Jovičić, Snežana; Kotur-Stevuljević, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2024)
Do sada je sprovedeno dosta istraživanja koja su značajno pomogla u sagledavanju i rešavanju problema gojaznosti. I pored toga, gojaznost ima trend porasta na globalnom nivou. Uloga laboratorijske dijagnostike u oblasti gojaznosti je od velikog značaja lekarima za postavljanje dijagnoze i praćenje efekata terapije. Određivanje biohemijskih parametara takođe doprinosi praktičnoj korisnosti u prevenciji ovog oboljenja, kao i predupređenju posledičnih komplikacija. Obično se za postavljanje dijagnoze i praćenje efekata terapije gojaznosti određuju rutinski dostupne biohemijske analize. Prvobitna asocijacija vezana za laboratorijske analize odnosi se na parametre lipidnog statusa, ali jako je veliki broj rutinskih analiza koje mogu pomoći u sagledavanju i praćenju gojaznosti iz različitih uglova. Dodatno, pravovremeno i adekvatno upravljanje gojaznošću je od interesa i sa ekonomskog aspekta. Iz tog razloga, tema ovog istraživanja je sumiranje najnovijih aspekata koncepta gojaznosti, posebno sa stanovišta biohemije i laboratorijske dijagnostike. Uzimajući u obzir složenost ove bolesti, važno je ukazati na buduće perspektive i izazove koji se neizbežno javljaju kako pred laboratorijskim stručnjacima, tako i pred zdravstvenim radnicima uopšte.
Keywords: gojaznost; laboratorijska dijagnostika; biohemijski parametri; novi biomarkeri