Kvantitativno određivanje insulin asparta u rastvoru pomoću Ramanove spektroskopije zasnovano na PLS metodi - Godzo, Hrisanta; Gigopulu, Olga; Brezevska, Katerina; Greshovski, Nikola; Nakov, Natalija; Acevska, Jelena; Poceva Panovska, Ana; Tonic-Ribarska, Jasmina (Arhiv za farmaciju, 2024)
Kompleksna struktura lekova koji sadrže aktivne supstance polipeptidnog porekla iziskuje primenu zahtevnih analitičkih pristupa, zasnovanih na fizičko-hemijskim metodama, a u slučajevima kada je to neophodno i bioloških testova za kontrolu kvaliteta, kao i za detekciju nekvalitetnih i falsifikovanih proizvoda. Vibracione spektroskopske tehnike, uključujući Ramanovu spektroskopiju, brze su, moćne i nedestruktivne tehnike koje, kada se kombinuju sa multivarijantnim hemometrijskim modelovanjem, mogu da obezbede preciznu identifikaciju, kvantitativno određivanje i uvid u sekundarnu strukturu proteina i peptida. Cilj ovog istraživanja bio je da se ispita mogućnost korišćenja Ramanove spektroskopije kao skrining metode za kvantifikaciju farmaceutskih proizvoda koji sadrže aktivne supstance sa polipeptidnom strukturom. U te svrhe razvijen je model zasnovan na analizi parcijalnih najmanjih kvadrata (PLS) za kvantitativno određivanje insulin asparta u rastvoru pomoću Ramanove spektroskopije. Predloženi model omogućava uspostavljanje brzog pristupa za skrining kvaliteta formulacija koje sadrže aktivne supstance sa polipeptidnom strukturom, obezbeđujući tako selekciju sumnjivih uzoraka koje bi trebalo dalje analizirati upotrebom rutinskih tehnika koje su dugotrajne i skupe.
Keywords: Ramanova spektroskopija; polipeptidi; insulin; analiza parcijalnih najmanjih kvadrata (PLS)