Kvantitativna evaluacija profila rastvaranja - od jednostavnih do naprednih hemometrijskih pristupa - Komsta, Łukasz; Wicha-Komsta, Katarzyna (Arhiv za farmaciju, 2024)
Različiti oblici lekova dizajnirani su da se rastvore nakon oralne primene. Kinetika i efikasnost ovog procesa su ključni parametri koje treba kontrolisati. Metode za njihovu evaluaciju su opisane u zvaničnim smernicama koje su izdale Agencija za hranu i lekove (eng. Food and Drug Administration, FDA), Evropska agencija za lekove (eng. European Medicines Agency, EMA) i Svetska zdravstvena organizacija (eng. World Health Organization, SZO). Predloženo je mnogo pristupa za upoređivanje, jer ove smernice nisu ograničene na određenu matematičku metodu. Ovaj rezime predstavlja trenutno stanje u pogledu ove teme, obuhvatajući kako metode zavisne od modela, tako i metode nezavisne od modela, kao i multivarijantne ideje. Reference su odabrane kao najvažniji radovi u oblasti, tako da ih čitaoci mogu smatrati najboljim preporukama za dalje čitanje.
Keywords: profili rastvaranja; metode zavisne od modela; metode nezavisne od modela; hemometrija