Koncept ekološki prihvatljivih hromatografskih metoda: Studija slučaja na primeru razdvajanja dronedaron hidrohlorida i njegovih degradacionih proizvoda - Djajić, Nevena; Krmar, Jovana; Stojanović, Jevrem; Svrkota, Bojana; Otašević, Biljana; Malenović, Andjelija; Protić, Ana (Arhiv za farmaciju, 2024)
U poslednje vreme, zabrinutost za negativan uticaj metoda koje se koriste u analitici lekova na životnu sredinu je u značajnom porastu. Reverzno-fazna tečna hromatografija visokih performansi (RP-HPLC) kao dominantno korišćena tehnika u velikoj meri se oslanja na primenu organskih rastvarača, poput acetonitrila, koji je poznat po hromatografskoj efikasnosti, ali i po toksičnosti i zapaljivosti. Kako bi se ovi problemi rešili i zaštitilo zdravlje ljudi i životna sredina, neophodno je upotrebu toksičnih organskih rastvarača svesti na minimum. Cilj ovog istraživanja bio je da preporuči „zelenije“ modifikacije RP-HPLC metoda. Primenom eksperimentalnog dizajna razvijene su metode za razdvajanje dronedaron-hidrohlorida i njegovih degradacionih proizvoda, uključujući micelarnu tečnu hromatografiju (MLC), RP-HPLC metodu modifikovanu β-ciklodekstrinom (CD) i tečnu hromatografiju ultra visokih performansi (UHPLC). Ekološka prihvatljivost ovih metoda je procenjena korišćenjem analitičke eko-skale, indeksa zelene analitičke procedure (GAPI) i pristupa analitičke zelenosti (AGREE). AGREE se izdvojio kao najpogodniji, jer je pokazao najveće razlike između navedenih metoda, kao i uvid u kritične aspekte metoda. UHPLC i β-CD modifikovana RP-HPLC metoda su se pokazale superiornim u odnosu na MLC. Koja metoda će biti metoda izbora zavisi od toga da li se lakoća implementacije ili energetska efikasnost smatraju važnijim kriterijumom.
Keywords: RP-HPLC; MLC; UHPLC; ciklodekstrinom modifikovana HPLC; procena ekološke prihvatljivosti