Efikasnost superkritične fluidne hromatografije u kreiranju ekološki prihvatljivih rešenja u farmaceutskoj analizi - Krmar, Jovana; Svrkota, Bojana; Obradović, Darija; Vlatković, Vladimir; Lazović, Saša; Otašević, Biljana (Arhiv za farmaciju, 2024)
Na početku pretežno korišćena kao preparativna tehnika u enantioseparaciji hiralnih molekula kandidatâ za lek, superkritična fluidna hromatografija (eng. supercritical fluid chromatography, SFC) danas se široko koristi u analitičke svrhe. Noviji naučni napori ukazali su na značaj SFC tehnike u modernoj i ekološki prihvatljivoj farmaceutskoj analizi. Cilj ovog preglednog rada je pružanje dubljeg uvida u najvažnije fundamentalne i praktične aspekte SFC tehnike, kako bi se čitaocima približio njen svestrani karakter, te efikasnost u kreiranju održivih hromatografskih rešenja. Sva razmatranja prevashodno su data u kontekstu najzastupljenijeg režima rada - ahiralne SFC. Takođe, na kraju rada predstavljene su savremene primene ove obećavajuće tehnike kako bi se dodatno ohrabrilo njeno usvajanje u farmaceutsku analitičku praksu.
Keywords: superkritična fluidna hromatografija; lekovi; ahiralna separacija; ekološka prihvatljivost