Sveobuhvatan pregled testa direktne reaktivnosti peptida u ispitivanju preosetljivosti kože: Primenjivost, ograničenja i razmatranja - Omeragić, Elma; Imamović, Belma; Dedić, Mirza; Mujezin, Indira; Bečić, Ervina (Arhiv za farmaciju, 2024)
Senzibilizacija kože je ključna tačka u proceni bezbednosti hemikalija, pri čemu se test direktnog reaktiviteta peptida (DPRA) pojavljuje kao dragocena hemijska metoda za procenu potencijala senzibilizacije supstance. Ovaj pregled istražuje principe, primenljivost i ograničenja DPRA u kontekstu okvira nepovoljnog ishoda puta (AOP) za senzibilizaciju kože. Istražujemo ulogu DPRA u adresiranju molekularno inicirajućeg događaja senzibilizacije kože, njegovu integraciju u integrisane pristupe testiranju i proceni (IATA) i njegovu efikasnost u predviđanju senzibilizatora. Pregled takođe ističe izazove u testiranju određenih kategorija hemikalija i važnost razmatranja rezultata DPRA zajedno sa drugim komplementarnim metodama. Pružanjem sveobuhvatnog pregleda DPRA, ovaj pregled ima za cilj da informiše istraživače, regulatorne organe i kliničare o njegovoj korisnosti i ograničenjima u kontekstu testiranja senzibilizacije kože.
Keywords: DPRA; hemijska metoda; senzibilizacija kože