Uporedno spektrofotometrijsko određivanje 3-hidroksiflavona bazirano na kompleksima cinka i aluminijuma i njihovi antioksidatni profili - Pavun, Leposava; Janošević Ležaić, Aleksandra; Uskoković-Marković, Snežana (Arhiv za farmaciju, 2024)
Flavonoidi, jedinjenja biljnog porekla, vekovima su bili veoma važne aktivne komponente u tradicionalnoj medicini. Veliki broj njihovih potencijalnih ili već potvrđenih efekata uključuje antivirusna, antimutagena, antiinflamatorna, antibakterijska, vazodilatatorna i antikancerogena svojstva. Promovisanje biljne ishrane, uz isticanje koristi konzumiranja flavonoida, u današnje vreme postalo je sve privlačnije. 3-Hidroksiflavon (3HF) je strukturni stub svih flavonola, važne klase flavonoida. Iako sam 3HF ne postoji u biljkama per se, on ispoljava mnoge svoje efekte zahvaljujući osobini da sprečava stvaranja slobodnih radikala. Ovaj rad je fokusiran na karakterizaciju kompleksa 3HF sa jonima cinka(II) i aluminijuma(III) (Zn-3HF i Al-3HF, respektivno). Izvršena je karakterizacija ovih kompleksa i razvijena brza i pristupačna metoda za spektrofotometrijsko određivanje 3HF, na osnovu formiranja kompleksa Zn-3HF i Al-3HF, sa veoma niskim vrednostima LOD i LOQ. Mala prednost je data modifikaciji sa Al3+ nа pH 4,91 zbog izuzetno niskih vrednosti LOD i LOQ, 1,83×10-7 mol L-1, оdnosno 5,50×10-7 mol L-1, kao i visokog koeficijenta korelacije, R=0,99986. Pored toga, antioksidativni kapaciteti sintetizovanih kompleksa Zn-3HF i Al-3HF, kao i samog 3HF, ispitani su DPPH i ABTS testovima i doveli su Zn-3HF kompleks u prvi plan za dalja ispitivanja kao potencijalnog antioksidativnog agensa.
Keywords: spektrofotometrija; 3-hidroksiflavon; cink kompleks; aluminijum kompleks; antioksidativni kapacitet