Probiotička karakterizacija soja Limosilactobacillus fermentum BGHV110 i njegov uticaj na urođeni imunski odgovor kod Caenorhabditis elegans - Dinić, Miroslav; Popović, Nikola; Radojević, Dušan; Djokić, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2023)
Probiotički laktobacili pokazuju potencijal da pozitivno deluju na zdravlje domaćina. Limosilactobacillus fermentum se zahvaljujući brojnim korisnim efektima na zdravlje ljudi izdvojio kao odličan kandidat za razvoj komercijalnih probiotičkih preparata koji imaju za cilj prevenciju širenja infektivnih bolesti. U ovoj studiji, korišćeno je nekoliko in vitro testova, uključujući test formiranja biofilma, test procene osetljivosti na antibiotike, test preživljavanje u simuliranim uslovima gastrointestinalnog trakta i test adhezije na intestinalne Caco-2 ćelije, za procenu bezbednosti i probiotičkog potencijala soja L. fermentum BGHV110. Dodatno, Caenorhabditis elegans je korišćen kao in vivo model sistem za procenu uticaja L. fermentum BGHV110 na urođeni imunski odgovor domaćina. Rezultati su pokazali da soj L. fermentum BGHV110 poseduje odličnu sposobnost da preživi nepovoljne uslove u crevima, da se veže za intestinalne Caco-2 ćelije i da stimuliše evolutivno konzervisani p38 MAPK imunski put i ekspresiju gena sličnog klaudinu clc-1 i antimikrobnih peptida u C. elegans u cilju jačanja imunskog odgovora na infekciju. Dodatno, L. fermentum BGHV110 je pokazao odsustvo faktora virulencije i osetljivost na testirane antibiotike, što je potvrdilo njegov bezbednosni status u skladu sa kojim se može primeniti kao budući probiotik.
Keywords: Limosilactobacillus fermentum; probiotik; urođeni imunski odgovor; gastrointestinalni trakt; Caenorhabditis elegans