Nosači lekovitih supstanci skloni samoorganizovanju: trenutni izazovi u karakterizaciji i izgledi za budućnost - Pantelić, Ivana; Ilić, Tanja; Nikolić, Ines; Savić, Snežana (Arhiv za farmaciju, 2023)
Pregled publikacija objavljenih poslednjih godina ukazuje na interesovanje za tzv. nosače sklone samoorganizovanju, kao i njihov potencijal za isporuku lekovitih supstanci različitim putevima primene. U ovom kontekstu, samoorganizacija označava proces relativno spontanog obrazovanja visoko uređenih agregata (koji ponekad zahteva specifične uslove – npr., pH, temperaturu, jonsku jačinu), zahvaljujući interakcijama različite prirode. Ovaj proces, karakterističan za mnoge supstance prirodnog porekla (određene polisaharide, proteine, lipide), poslužio je kao inspiracija istraživačima da osmisle i sintetišu inovativne materijale sklone samoorganizovanju, ili ispitaju kombinacije postojećih materijala. Ovaj rad pruža pregled najčešće ispitivanih materijala, odnosno nosača dobijenih samoorganizovanjem, koji često pripadaju sferi farmaceutske nanotehnologije. Nosači skloni samoorganizovanju mogu unaprediti stabilnost, efikasnost inkapsulacije i/ili kontrolisanu isporuku lekovitih supstanci. Ipak, raznolikost geometrija dobijenih nosača (sfere, poliedri, elipse, diskovi, porozne strukture, itd.) predstavlja značajan izazov za karakterizaciju, često zahtevajući primenu više komplementarnih tehnika, naročito za valjanu evaluaciju veličine i morfologije dobijenih nosača. Diskutovane su najčešće korišćene tehnike fizičko-hemijske i biofarmaceutske karakterizacije, uz isticanje njihovih prednosti i nedostataka. Na kraju, dat je kritički osvrt o izgledima za buduću primenu nosača lekovitih supstanci sklonih samoorganizovanju.
Keywords: materijali skloni samoorganizovanju; metode pripreme nosača; ispitivanje morfologije; tehnike procene veličine nosača; metoda sa dijaliznim vrećicama