PRIMENA PREPARATA NA BAZI KONOPLJE KOD ONKOLOŠKIH PACIJENATA - Kladar, Nebojša; Bjelić, Katarina (Arhiv za farmaciju, 2023)
Primena konoplje (Cannabis sativa L., Cannabaceae) u terapijske svrhe je poznata od davnina. Kada je u pitanju palijativna nega i lečenje pacijenata obolelih od kancera, upotreba konoplje se pominje tek sedamdesetih godina prošlog veka. Do sada je izolovano preko 400 biološki aktivnih jedinjenja iz ove biljne vrste, dok su najviše istraživani kanabidiol (CBD), kao glavni nepsihoaktivni i Δ9-tetrahidrokanabiol (Δ9-THC), kao glavni psihoaktivni predstavnik. Brojna pretklinička ispitivanja istakla su fitokanabinoide kao potencijalne agense u lečenju kancera različitih organa kao što su pluća, želudac, kolon i leukemija. Međutim, zbog nedovoljno kliničkih podataka o njihovoj efikasnosti, oni nisu lekovi izbora u većini slučajeva. Kliničke studije sprovedene su samo za neke vrste tumora kao što je rekurentni glioblastom rezistentan na hemio- i radioterapiju. Primena Δ9-THC-a kod ovih pacijenata samo je u retkim slučajevima dovodila do poboljšanja simptoma, u većini slučajeva stanje je bilo nepromenjeno ili je čak dolazilo do pogoršanja (1). Primena kanabinoida je od najvećeg značaja u simptomatskom lečenju onkoloških pacijenata. Sintetski kanabinoid nabilon pokazao se kao efikasan u suzbijanju mučnine i povraćanja, kao i u povećanju apetita kod pacijenata na hemioterapiji (2). Kanabinoidi su u pretkliničkim studijama pokazali potencijal za širok spektar farmakoloških aktivnosti, međutim, zbog nedovoljno podataka iz kliničkih studija njihova upotreba je danas limitirana. Neophodno je sprovesti odgovarajuća istraživanja kako bi ova jedinjenja našla svoju adekvatnu primenu u terapiji onkoloških pacijenata.