OPTIMIZACIJA REFLUKS EKSTRAKCIJE UKUPNIH EKSTRAKTIVNIH MATERIJA IZ KRUNIČNIH LISTIĆA CVETA PATULJASTE KADIFE (Tagetes patula L.) - Simonović, Nataša; Stojanović Krasić, Marija; Ilić, Zoran; Stanojević, Ljiljana; Zvezdanović, Jelena; Cvetković, Dragan; Stanojević, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2023)
Cvetovi patuljaste kadife (Tagetes patula L., Asteraceae) svojim žutim, narandžastim ili žuto-narandžastim nijansama kruničnih listića ukrašavaju bašte širom sveta. Farmakološke aktivnosti patuljaste kadife obuhvataju analgetičko, antiinflamatorno, antioksidativno, antimikrobno, nematocidno i insekticidno dejstvo, dok su fitohemijske studije otkrile prisustvo tiofena, glikozida, karotenoida, flavonoida, antocijana, alkaloida (+)-jafrina i terpena (1). Cilj ovog rada bio je određivanje optimalnih uslova refluks ekstrakcije za ukupnu ekstraktivnu materiju (UEM) etanolnih ekstrakata iz kruničnih listića cveta kadife korišćenjem centralnog kompozitnog dizajna (CCD) sa metodologijom odzivnih površina (RSM). Sadržaj UEM je određen gravimetrijski sušenjem na 105 °C do konstantne mase. Faktori odabrani za optimizaciju ekstrakcije bili su: odnos biljnog materijala i rastvarača (solvomodul 1:10, 1:20 i 1:30 m/V); koncentracija etanola (20%, 58% i 96% V/V); temperatura ekstrakcije (40°C, 55°C i 70°C); i vreme ekstrakcije (20 min, 50 min i 80 min). Urađeno je dvadeset osam eksperimenata. Prema korišćenom regresionom modelu, vreme ekstrakcije nije bilo statistički važan faktor (p>0,05). Predviđeni optimalni uslovi bili su: koncentracija etanola od 33,84%, temperatura ekstrakcije od 70°C i solvomodul od 1:10 m/V, sa predviđenim UEM vrednostima u opsegu od 24,68714-29,17208 mg/ml. Eksperimentalno dobijena UEM vrednost pod optimalnim uslovima bila je 26,92958 mg/ml, što ukazuje na dobru korelaciju sa korišćenim modelom. Određivanje hemijskog sastava dobijenih ekstrakata biće predmet naših daljih istraživanja.