TERAPIJA ATOPIJSKOG DERMATITISA KOD DECE - Harfman Mihajlović, Katarina; Stamenković, Hristina (Arhiv za farmaciju, 2023)
Atopijski dermatitis (AD) je hronična upalna dermatoza. Kod 60%pacijenata bolest se razvije pre prve godine života, a u 90% slučajeva se manifestuje pre 5 godine života. Predstavlja heterogenu i multifaktorijalnu bolest, što je posledica kompleksnih patogenetskih mehanizama (1). Terapija za akutni tretman uključuje lokalne kortikosteroide ili nesteroidne alternative kao što su inhibitori  kalcineurina  i inhibitori fosfodiesteraze (2). Značajan napredak u dosadašnjem lečenju AD bazira se na biološkoj terapiji. Citokini, interleukin (IL)-4 i IL-13 i drugi medijatori koji igraju važnu ulogu u patogenezi upale kože postali su meta novih oblika terapije. Dupilumab je prvi biološki lek odobren za opšte lečenje dece uzrasta >12 godina sa umerenom do teškom AD. Druga terapeutska opcija za lokalnu upotrebu je krisaboral, inhibitor fosfodiesteraze-4 (3).