ULOGA ANGIOTENZINA II U SEPTIČNOM ŠOKU - Milenković, Danijela; Tubić, Teodora; Vicković, Sanja; Stošić, Lazar (Arhiv za farmaciju, 2023)
Sepsa predstavlja tešku organsku disfunkciju organa, uzrokovanu neadekvatnim odgovorom domaćina na infekciju. Najčešči uzrok sepse je bakterijska infekcija. Ako se ne leči na vreme, može dovesti do septičnog šoka, multiorganske disfunkcije organa i na kraju do smrti (1). Lečenje septičnog šoka često zahteva visoke doze kateholamina tokom dužeg vremenskog perioda. Prekomerna upotreba kateholamina povećava smrtnost bolesnika u jedinicama  intenzivnog lečenja,  može izazvati i brojne neželjene efekte, uključujući perifernu ishemiju, akutni infarkt miokarda, aritmije, povećanu potrošnju kiseonika i hiperglikemiju. Dodavanje drugog vazopresora sa drugačijim mehanizmom delovanja, obezbedilo bi održavanje odgovarajućeg srednjeg arterijskog pritiska i moglo bi smanjiti neželjene efekte kateholamina (2). Angiotenzin II je glavni proizvod sistema renin-angiotenzin-aldosteron, složenog hormonskog sistema koji ima značajnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska. On ima snažan vazokonstriktorski efekat, sužava arterije i vene, što dovodi do povećanja krvnog pritiska, a indirektno deluje preko aldosterona. Studije pokazuju da bi primena angiotenzina II mogla biti korisna u septičnom šoku. Međutim, vrlo je malo studija koje su istraživale ulogu angiotenzina II, ne dajući ubedljive dokaze, zbog toga je njegova primena za sada ograničena. Rezutati studija ukazuju da je angiotenzin II efikasno povećava srednji arterijski pritisak, da je bezbedan vazopresor, pokazuje efekat poštede kateholamina, smanjuje doze norepinefrina, a samim tim i njihove potencijalne neželjene efekte (3). Neophodna su nova istraživanja koja bi dala odgovore na brojna pitanja vezana za primenu angiotenzina II, posebno za njegove optimalne doze, kao i neželjene efekte.