UTICAJ RAZLIČITIH FAKTORA NA VREDNOSTI GALEKTINA-3 U SINDROMU POLICISTIČNIH JAJNIKA - Stošić, Lazar; Nikolić, Valentina; Stefanović, Milan; Sunarić, Slavica; Nedin Ranković, Gorana; Stokanović, Dragana; Ignjatović, Aleksandra; Milenković, Danijela (Arhiv za farmaciju, 2023)
Sindrom policističnog ovarijuma najčešći je endokrinološki i metabolički poremećaj zastupljen kod žena u reproduktivnom periodu. Serumske vrednosti galektina-3 povišene su kod pacijentkinja sa sindromom policističnih jajnika i postoji pozitivna korelacija između vrednosti galektina-3 i insulinske rezistencije, nivoa androgena i hirzutizam skora (1). Bromokriptin kod pacijentkinja sa sindromom policističnih jajnika inhibiše hipersekreciju LH što dovodi do uspostavljanja ciklične ovarijalne funkcije i smanjene sinteze androgena (2). Metformin se koristi u terapiji sindroma policističnih jajnika zbog povećanja insulinske osetljivosti i estrogenske sekrecije jajnika i smanjene ovarijalne sinteze androgena (3). Cilj našeg istraživanja bio je određivanje faktora koji utiču na vrednosti galektina-3 u sindromu policističnih jajnika. Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Niš ispitivane su vrednosti galektina-3 u serumu 53 pacijentkinja starosti 23-43 godine, obolelih od sindroma policističnih jajnika. Sve pacijentkinje primale su metformin, dok je 11 pacijentkinja primalo i bromokriptin. Podaci dobijeni uzorkovanjem seruma obrađeni su u programu SPSS 27.0 metodom standardne višestruke regresione analize uz određivanje aritmetičke sredine i standardne devijacije doza metformina i bromokriptina, koncentracija metformina i galektina-3 u serumu. Metodom standardne višestruke regresione analize ispitivan je uticaj starosti, pušenja, BMI, klirensa kreatinina, bromokriptina i doze metformina na koncentraciju galektina-3. Ispitivani model objašnjava 23,2% varijanse galektina. Kao nezavisni faktori rizika izdvojili su se upotreba bromokriptina (Beta=0,484, p=0,036) i doza metformina (Beta=0,461 p=0,050). Uticaj bromokriptina je jači u odnosu na dozu metformina. Naše ispitivanje pokazalo je da je galektin-3 bio viši kod pacijentkinja koje su u terapiji pored metformina imale i bromokriptin, kao i višu dozu metformina.