ERITROCITI KAO SISTEMI ZA ISPORUKU LEKOVITIH SUSPSTANCI: NAPREDAK U RAZVOJU I KLINIČKIM ISPITIVANJIMA - Drvenica, Ivana; Ilić, Vesna (Arhiv za farmaciju, 2023)
Sistemi za isporuku lekovitih supstanci zasnovani na ćelijama su postali efikasan pristup u lečenju bolesti "savremenog doba" zbog brojnih prednosti u odnosu na druge prirodne ili sintetičke nosače. Stoga su se istraživači i kliničari poslednjih godina fokusirali na razvoj bioloških nosača poreklom iz ćelija bakterija i sisara (1). Eritrociti, trombociti, leukociti, matične ćelije, fibroblasti, hepatociti i kancerske ćelije su među različitim tipovima ćelija sisara koje se koriste kao novi sistemi za isporuku lekovitih supstanci. Među njima, eritrociti su opsežno proučavani i pokazali su veliki potencijal za kontrolisanu, produženu i ciljanu isporuku lekovitih supstanci, i mogućnost realne kliničke primene u budućnosti (2,3). Uspeh kliničkih ispitivanja L-asparaginaze i deksametazon natrijum fosfata inkapsuliranih u autologe humane eritrocite (faza 1 i 3, respektivno) potvrđuju značaj ovе strategije u isporuci lekova u poslednje dve decenije (2). Pomenute procedure su dale izuzetno zadovoljavajuće rezultate u lečenju teških inflamatornih/malignih bolesti kako sa farmakokinetičkog tako i sa farmakološkog aspekta, bez pojave pratećih neželjenih efekata. U okviru ovog predavanja biće predstavljena tekuća dostignuća u razvoju sistema za isporuku lekova zasnovanih na eritrocitima, naglašavajući značajan klinički napredak, zajedno sa izveštajima o bezbednosti, efikasnosti i podnošljivosti takvih sistema. Prednosti i nedostaci su posebno istaknuti kako bi se dobila kritička tačka gledišta o postojećoj i budućoj medicinskoj primeni eritrocita kao nosača lekovitih supstanci. Kao primer složenosti istraživanja i razvoja ovakvih sistema, što je posebno značajno u slučaju primene ksenogenih eritrocita, biće razmotrena morfološka, biohemijska analiza i procena profila oslobađanja lekovitih supststanci iz razvijenih eritrocitnih nosača, a koja su deo istraživanja naše grupe.