FARMACEUTSKI OBLICI LEKOVA PRILAGOĐENI POTREBAMA PEDIJATRIJSKIH I GERIJATRIJSKIH PACIJENATA - Đuriš, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2023)
Farmaceutski oblici lekova prilagođeni specifičnim potrebama dece i starijih osoba su od suštinskog značaja u obezbeđenju terapijske efikasnosti kod pacijenata iz ovih populacionih grupa. Deca predstavljaju jedinstven izazov zbog svojih fizioloških karakteristika kao što su razlike u metabolizmu, enzimatskoj aktivnosti i preferencijama ukusa, što zahteva razvoj inovativnih oblika doziranja (1). Neki od njih su tablete za žvakanje, dispergovanje, sprinkle formulacije, mini-tablete i oralno-disperzibilne forme. Razvijaju se i tečni farmaceutski oblici, sa fokusom na različite tehnike maskiranja ukusa. Sa druge strane, izazovi koji se susreću u gerijatrijskoj populaciji pacijenata uključuju polifarmaciju, kognitivne probleme i disfagiju, što iziskuje razvoj kobminovanih preparata i farmaceutskih oblika koji su laki za primenu (uključujući i gutanje) uz odgovarajuću ambalažu koja može da dodatno olakša doziranje i pruži jasne informacije (2). U slučaju obe populacije pacijenata fokus je na razvoju bezbednih i efikasnih formulacija koje su prilagođene potrebama pacijenata i karakteristikama patološkog stanja koje se leči (3). Sa tim u vezi, postoji značajan istraživački interes za razvoj preparata za topikalnu i transdermalnu primenu preparata, formulacija sa modifikovanim oslobađanjem, bukalnih i sublingvalnih formi. Savremeni trendovi uključuju i primenu raznih tehnika 3D štampanja, kao i različite inteligentne sisteme za isporuku lekova i/ili digitalne terapeutike. Jasno je da prilagođavanje farmaceutskih oblika lekova može imati značajan uticaj na poboljšanje terapijskih ishoda kod osetljivih populacija. Prikazane strategije u prilagođavanju oblika doziranja imaju za cilj da omoguće bolje pridržavanje terapijskom režimu, smanjenje neželjenih efekata i interakcija između lekova, i u krajnjem ishodu, poboljšanje kvaliteta života dece i starijih osoba.