PREVOJNA HILIC/RP TAČKA - BIOMIMETIČKI RETENCIONI PARAMETAR - Obradović, Darija; Agbaba, Danica; Lazović, Saša (Arhiv za farmaciju, 2023)
U uslovima su kojima su istovremeno prisutni dualni hidrofilni (HILIC) i reverzno-fazni (RP) mehanizmi ispitan je retencioni profil liganada imidazolinskih i serotoninskih receptora (1). Razmotreno je biomimetičko značenje parametra retencije (prevojna tačka), koji definišu uslove u kojima dolazi do smene videćih mehanizama interakcije. Retencioni profil  43 liganada imidazolinskih i serotoninskih receptora je ispitan na Acclaim Mixed-Mode HILIC-1 koloni. Kao mobilna faza korišćena je smeša acetonitrila i 20 mM amonijum-acetata (pH 6). Hromatografsko ponašanje definisano je kao zavisnost retencionog parametra logk u odnosu na udeo acetonitrila u mobilnoj fazi (φ) korišćenjem multimodalne jednačine (2). Prevojna tačka HILIC/RP regiona izračunata je kao minimalna vrednost dobijene funkcije.  Uočeno je da dobijene vrednosti prevojne tačke korelišu sa lipofilnom profilnom ispitivanih jedinjenja (r > 0.70), potencijalom vezivanja za ukupne proteine plazme (r > 0.77), kao i procentom apsorpcije leka iz gastrointesinalnog trakta (r > 0.56). Fizičko-hemijske interakcije koje utiču na vezivanje ispitivanih jedinjenja za arilhidrokarbonske receptore (NR.AhR) u organizmu, uključene u regulaciju toksikološkog potencijala, takođe utiču i na vrednosti prevojne prevojne tačke (r > 0.60). Na osnovu dobijenih rezultata, zaključuje se da se prevojna tačka dualnih HILIC/RP interakcija može uspešno primeniti u preliminarnoj karakterizaciji biofarmaceutskog i farmakokinetičkog profila liganada imidazolinskih i serotoninskih receptora.