ANTIOKSIDATIVNI POTENCIJAL SUVIH VODENIH EKSTRAKTA ODABRANIH LAMIACEAE VRSTA - Stojanović, Milana; Nakomčić, Jelena; Tatić, Natalija (Arhiv za farmaciju, 2023)
Poznato je da aromatične vrste familije Lamiaceae imaju antioksidativnu aktivnost (1) na koju može uticati farmaceutsko-tehnološka obrada biljke (2). Stoga je ispitivan antioksidativni potencijal suvih vodenih ekstrakta vrhova majkine dušice, Thymus serpyllum L., matičnjaka, Melissa officinalis L. i ruzmarina, Rosmarinus officinalis L., u cvetanju, uzgajanih na teritoriji Republike Srbije. Osušene biljke nabavljene su na Institutu za proučavanje lekovitog bilja „dr Josif Pančić“ i usitnjeni (0,254 mm ). Suvi ekstrakt je dobijen liofilizacijom infuza (Ph.Jug.IV). Antioksidativni potencijal ispitan je metodom sa 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil radikalom (DPPH) uz askorbinsku kiselinu kao pozitivnu kontrolu (1). Koncentracije suvih ekstrakata koje su inhibirale 50% DPPH radikala (IC50) iznosile su za majkinu dušicu 2,43 μg/mL, matičnjak 6,29 μg/mL i ruzmarin 32,37 μg/mL, iz jednačina pravih y=21712,00x-2,70, y=12043,00x-25,71 i y=1538,10x+0,21, redom (N=1, n=3). Svi ispitivani ekstrakti demonstrirali su sposobnost reakcije sa DPPH radikalom sa IC50 vrednostima nižim od očekivanih (1,3). Ekstrakt ruzmarina pokazao je značajno veću IC50 vrednost i manji antioksidativni potencijal, u poređenju sa majkinom dušicom i matičnjakom, čije su IC50 vrednosti bile statistički slične. Naizgled različita aktivnost protiv slobodnih radikala je mogla biti posledica razlika u fitohemijskim profilima vrsta i načina generisanja ekstrakata (1,3).  Međutim, odabrani način obrade biljnih materijala pružao je širok spektar mogućnosti analize i upotrebe ekstrakata. Shodno tome, dalja istraživanja bi obuhvatila širu paletu ispitivanih vrsta, kao i detaljna ispitivanja sadržaja suvih ekstrakata. Liofilizirani vodeni infuzi aromatičnih vrsta familije Lamiaceae pokazale su snažan antioksidativni potencijal koji može varirati između vrsta.