ANALIZA ZASTUPLJENOSTI I SASTAVA ORALNO-DISPERZIBILNIH TABLETA DOSTUPNIH NA TRŽIŠTU ZEMALJA EVROPE - Vasiljević, Ivana; Turković, Erna; Parojčić, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2023)
Oralno-disperzibilne tablete (ODT) predstavljaju relativno nove čvrste farmaceutske oblike koji se brzo raspadaju u usnoj duplji, bez dodatka vode (1). Cilj ovog istraživanja bio je da se analiziraju ODT preparati dostupni na tržištu evropskih zemalja (Nemačka, Španija, Slovenija, Hrvatska, Srbija). Istraživanje je zasnovano na pretrazi komercijalno dostupnih ODT-a i njihovog sastava. Utvrđeno je da je u Nemačkoj dostupno 563 preparata tipa ODT (28 različitih lekovitih supstanci), dok je u Srbiji prisutno samo 19 ODT-a (8 različitih lekovitih supstanci). Većina ODT preparata sadrži lekovite supstance iz grupe antipsihotika (26,6–54,2%), najčešće olanzapin, što se može objasniti boljim prihvatanjem terapije. Izuzetak je Španija, gde su ODT sa antimigrenicima najčešće (22,3%), verovatno usled lakše primene i gutanja ODT preparata (1,2). Analizom sastava ODT-a primećeno je da se kombinacija manitol-mikrokristalna celuloza najčešće dodaje kao sredstvo za dopunjavanje (69,1%). Brza dezintegracija, kao kritično svojstvo kvaliteta ODT-a, postiže se različitim pristupima. Većina preparata (66,0%) sadrži krospovidon kao superdezintegrator. Prijatan ukus ODT obezbeđen je kombinovanjem zaslađivača i aroma. Aspartam je veoma zastupljen u preparatima (74,2%), i do devet puta češće od ostalih zaslađivača. Veća razlika među preparatima uočena je u slučaju aroma: komercijalno dostupne ODT sadržale su aromu peperminta (39,2%), pomorandže (20,6%), itd. Međutim, 17,5% ODT nije sadržalo aromu, što ukazuje da je prijatan ukus postignut pomoću sredstva za dopunjavanje i zaslađivača (npr. manitol, saharoza). Veliki broj komercijalno dostupnih ODT preparata ukazuje na prednosti za pacijente, posebno u slučaju psihijatrijskih bolesti i migrene. Tipičan predstavnik ODT preparata na tržištu sadrži manitol-mikrokristalnu celulozu, krospovidon, aspartam i aromu.