PREGLED LEK-LEK INTERAKCIJA IMUNOSUPRESIVNIH LEKOVA KOD PACIJENATA SA TRANSPLANTIRANIM BUBREGOM - Jović, Maša; Danković, Katarina; Damnjanović, Ivana; Krstić, Nikola; Mitić, Branka; Stefanović, Nikola (Arhiv za farmaciju, 2023)
Lek-lek interakcije se često registruju kod pacijenata sa transplantiranim bubregom zbog polifarmacije i upotrebe imunosupresivnih lekova (1). Identifikovanje interakcija imunosupresiva je od velikog značaja zbog povećanog rizika za nastanak neželjenih efekata (2,3). Cilj našeg rada bio je pregled učestalosti i ozbiljnosti interakcija između imunosupresivne terapije i drugih propisanih lekova u toku prve godine nakon transplantacije bubrega. Istraživanje je obuhvatilo 99 pacijenata na trostrukoj imunosupresivnoj terapiji, koja se sastojala od takrolimusa, mikofenolat-mofetila/mikofenolne kiseline i kortikosteroida. Pregled lek-lek interakcija izvršen je na osnovu korišćenja tri različite baze podataka: British National Formulary (BNF), Lexicomp i Epocrates. Utvrđena je učestalost i ozbiljnost interakcija za svakog pacijenta pojedinačno u toku prve post-transplantacione godine. U cilju poređenja baza, izvršena je podela svih interakcija na blage, umerene i ozbiljne. Identifikovano je ukupno 130 interakcija, pri čemu je 33 utvrđeno BNF (24,24% ozbiljnih), 67 Lexicomp (ozbiljne nisu uočene) i 108 Epocrates bazom (11,11% ozbiljnih). Prosečan broj interakcija po pacijentu prema BNF-u je bio 2,30±1,59, od toga blagih 1,88±1,10, umerenih 0,23±0,47 i ozbiljnih 0,19±0,67. Prema Lexicomp-u prosečan broj interakcija je bio 7,00±2,36, blagih 1,07±0,43, umerenih 5,93±2,20. Razmatrajući Epocrates bazu, prosečan broj interakcija po pacijentu je bio 12,72±3,82, blagih 3,28±1,66, umerenih 8,04±2,71 i ozbiljnih 1,39±0,98. Rezultati istraživanja su pokazali da je najveća učestalost umerenih interakcija, koje prema Lexicomp i Epocrates zahtevaju praćenje i/ili modifikaciju terapije. Pretraživanje različitih izvora informacija o interakcijama lekova doprinosi identifikaciji i proceni ozbiljnosti interakcija lekova, u cilju optimizacije imunosupresivne terapije.