SADRŽAJ RETINIL-PALMITATA I BETA-KAROTENA U TEČNIM FARMACEUTSKIM OBLICIMA ZA PERORALNU UPOTREBU - Lovrić, Ljupka; Abu Mayyaleh, Sabrina; Sunarić, Slavica (Arhiv za farmaciju, 2023)
Retinil-palmitat je sintetski oblik vitamina A, dok je beta-karoten njegov provitamin i često se koriste u dijetetskim suplementima namenjenim deci i odraslima zbog fizioloških uloga koje ostvaruju u organizmu. U tečnim farmaceutskim oblicima za peroralnu upotrebu, prisutni su zajedno sa drugim aktivnim supstancama i ekscipijensima što čini njihovu analizu složenom (1). Cilj ovog rada bio je razvijanje postupka pripreme uzoraka za simultanu HPLC analizu ova dva biološki aktivna jedinjenja u farmaceutskim oblicima tipa sirupa. Hromatografsko razdvajanje je urađeno na Restek Ultra IBD C18 koloni na 30⁰C. Mobilna faza se sastojala od smeše rastvarača acetonitril:dihlormetan:metanol=7:2:1 (v/v/v) u izokratskom režimu rada. UV detekcija je izvedena na 325 nm za retinil-palmitat i 455 nm za beza-karoten. Uzorci su pripremljeni ekstrakcijom na čvrstoj fazi na kertridžu HR-P (Marcherey-Nagel). Razvijena metoda ekstrakcije i izabrani HPLC uslovi omogućili su dobro razdvajanje retinil-palmitata i beta-karotena i njihovo selektivno određivanje bez interferencija ekscipijenasa. Srednje retenciono vreme retinil-palmitata bilo je 5.50±0.05 min, dok je za beta-karoten bilo 5.06±0.03 min što ukazuje na mogućnost analize uzoraka za veoma kratko vreme. Dve vrste farmaceutskih oblika sirupa su analizirane: multivitaminski sirup za decu i sirup za pušače. Drugi uzorak je sadržao i retinil-palmitat i beta-karoten, dok sirup za decu nije sadržao beta-karoten. Nađeni sadržaj retinil-palmitata i beta-karotena u sirupu za pušače bio je 3.1±0.03 mg/100 mL i 2.3±0.08 mg/100 mL. Sadržaj retinil-palmitata u sirupu za decu bio je 4.45±0.27 mg/100 mL. Za oba analizirana uzoraka nađene koncentracije ova dva vitamina odgovarale su deklarisanom sadržaju od strane proizvođača.