KARAKTERIZACIJA GEL-EMULZIJE SA MELOKSIKAMOM - Drakalska Sersemova, Elena; Cvetkovski, Aleksandar; Angelovska, Bistra; Miceva, Dijana; Makraduli, Liljana (Arhiv za farmaciju, 2023)
Meloksikam je jedan od najpotentnijih nesteroidnih antiinflamatornih lekova, generalno indikovan za lečenje reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i juvenilnog artritisa i komercijalno dostupan u obliku tableta i rastvor za intravenska primjena sa preporučenom dnevnom dozom od 7,5-15 mg. Nažalost, dugotrajna primena obično u većim dozama je povezana sa povećanim rizikom od gastrointestinalnog krvarenja, srčanog zastoja i moždanog udara. Alternativni pristup za prevazilaženje ovih ograničenja je dizajn farmaceutskih oblika za lokalnu/topikalnu primenu. Cilj ovog rada je karakterizacija i evaluacija gel-emulzije sa meloksikamom. Ova studija je fokusirana na razvoj gel-emulzije u čijem sastavu se nalaze Tego Carbomer 134 kao sredstva za geliranje, propilenglikol kao solubilizatora i humektans, Tween 60 i Span 60 kao emulgatora, tečnog parafina kao sastojka masne faze, trietanolamina kao regulatora pH. mentol kao rubefacijent. Pripremljena gel-emulzija je okarakterisana sadržajem meloksikama, pH, razmazivošću, viskozitetom i ispitivanjem mikrobiološkog kvaliteta. Dobijeni rezultati su pokazali homogenu, lako razmazivu, providnu gel-emulziju. Vizuelnim pregledom nije primećeno razdvajanje faza. Procenat sadržaja leka u gel-emulziji bio je 103%, razmazivost 9,2 cm, a viskozitet 25 500 cP. Izmereni pH bio je 6,45 što je pogodno za dermalnu primenu bez rizika od iritacije. Pored toga, utvrđeno je odsustvo specifičnih testiranih mikroorganizama: Escherichia coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Clostridia i Candida albicans. Ispitana formulacija je bila fizičko-hemijski stabilna i adekvatnog mikrobiološkog kvaliteta nakon tri meseca pripreme, međutim potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdila bezbednost razvijene gel-emulzije.